Nieuws

De 4 belangrijkste momenten voor uw pensioen

Elke dag denken aan uw pensioen? Dat is echt niet nodig. Maar er zijn een paar belangrijke momenten in uw (werkzame) leven wanneer het belangrijk is om de ‘cruise control’ uit te zetten, gas terug te nemen en belangrijke keuzes te maken. We bespreken de 4 belangrijkste momenten.

1. U krijgt een partner

Hebt u een partner waarmee u samenwoont? Meld deze aan bij het fonds, zodat hij of zij recht krijgt op partnerpensioen. Als u (in Nederland) trouwt, is dat automatisch geregeld.

2. Nieuwe baan, nieuwe werkgever, nieuwe pensioenregeling?

U maakt carrière en wisselt van werkgever. Dan kunt u uw opgebouwde pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds. Uw totale pensioen staat dan bij één pensioenfonds of verzekeraar. Hieraan zijn voorwaarden verbonden. Let op of dit voor u financieel voordelig is.

3. Scheiden betekent pensioen delen

Als u gaat scheiden, gaat ook uw pensioen uit elkaar. Uw ex-partner houdt automatisch recht op partnerpensioen. Dat ontvangt hij of zij als u komt te overlijden. U moet het pensioen dat u hebt opgebouwd tijdens uw huwelijk verdelen, maar u kunt hier met uw partner ook andere afspraken over maken. Geef deze afspraken binnen 2 jaar door aan het pensioenfonds.

4. Bijna met pensioen: tijd om te kiezen

Uw pensioendatum nadert. Nu moet u gaan kiezen. Niet alleen over het moment waarop u stopt, maar ook of u tijdelijk meer of minder pensioen wilt ontvangen en wat u wilt doen met het partnerpensioen. Deze keuzes hebben invloed op de hoogte van uw pensioen. De meeste keuzes kunnen later niet meer gewijzigd worden.

Meer momenten

Ook bij andere veranderingen in uw werk of privé is het verstandig om naar uw pensioen te kijken. Check op deze website wat u moet of kunt doen, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan.