Nieuws

Langer leven, lage rente, vaak wisselen van baan. En uw pensioen?

Welke trends hebben veel invloed op uw pensioen? De Pensioenfederatie zet er 3 centraal op de vernieuwde website www.detijdvanjeleven.nl.

1. We leven steeds langer

Ouder worden dan 75? Dat was vroeger een hele prestatie. Roken was bijvoorbeeld cool en bewegen nog geen trend. Tegenwoordig ligt dat anders. Met gezond verstand en wat geluk tikt de jongere van nu straks de 90 aan.

2. Hoge rendementen komen niet vanzelf

Vroeger kreeg u rente op uw spaarrekening en betaalde u een flinke rente als u geld leende, bijvoorbeeld voor uw hypotheek. Tegenwoordig is de wereld een stuk spannender. Beurzen gaan harder op en neer. De financiële wereld staat op zijn kop. De rente stelt bijna niets meer voor.

3. We richten ons leven in zoals wij dat willen

Het leven was vroeger voorspelbaar. U werkte (als kostwinner) voor één baas en op uw 65ste ging u na een ferme handdruk met pensioen. Tegenwoordig gaat dat anders. Dag baas! Het waren 2 fantastische jaren. Tijd voor iets nieuws: een jaartje ZZP’en of parttime werken.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

Deze algemene ontwikkelingen hebben invloed op uw pensioen. Uw pensioen kan hierdoor lager worden dan u verwacht. Bekijk de effecten op www.detijdvanjeleven.nl.