De toekomst van uw AOW en pensioen

We krijgen een nieuw pensioenstelsel. Een nieuwe oude dag voor iedereen. Wat betekent dit voor uw AOW en pensioen?

Op 15 juni 2019 waren het kabinet, de vakbonden en de werkgeversorganisaties het erover eens: er komt een nieuw pensioenstelsel. Ze hebben toen de grote lijnen vastgelegd in het pensioenakkoord. Daarna hebben ze onderhandeld over de verdere uitwerking. Op 22 juni 2020 heeft minister Koolmees de afspraken voor het nieuwe pensioenstelsel bekendgemaakt. Deze afspraken moeten overigens nog wel vertaald worden in wetgeving.

Let op: AMF en BFM zijn bijzondere pensioenfondsen. Het overgrote deel van onze deelnemers is gepensioneerd. Daarom bestaat de kans dat wij niet overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel. In dat geval verandert er niets aan uw pensioen bij ons fonds. We houden u uiteraard op de hoogte over de ontwikkelingen rond het pensioenakkoord en de mogelijke gevolgen voor uw pensioen. 

Wat verandert er aan de AOW?

 1. AOW-leeftijd stijgt minder hard
 2. Wanneer krijgt u AOW?
 3. Hoeveel AOW krijgt u?

Lees hier wat er verandert. 

Mogelijke wijzigingen van uw pensioen bij ons fonds

De kans bestaat dat wij niet overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel. In dat geval verandert er niets aan uw pensioen bij ons fonds. Indien wij wel overstappen, gaan de nieuwe regels gelden voor:

 • de opgebouwde pensioenen van oud-werknemers, en
 • de pensioenuitkeringen van gepensioneerden.

Bekijk hier veelgestelde vragen over het nieuwe pensioenstelsel.

Wat verandert er niet?

 • Werknemers bouwen via hun werkgever vaak verplicht pensioen op. Zo leggen veel mensen in Nederland samen met hun werkgever geld opzij voor hun pensioen. Het fonds beheert het geld en keert het later elke maand uit.
 • Het pensioen blijft een aanvulling op de AOW.
 • Iedereen krijgt pensioen zolang hij of zij leeft.
 • Doordat veel werknemers meedoen, zijn de kosten van pensioenen relatief laag.
 • De wetgever stimuleert het opbouwen van pensioen.
 • Werknemers die door arbeidsongeschiktheid (deels) niet meer kunnen werken, blijven pensioen opbouwen.
 • Pensioenregelingen bieden ook financiële bescherming aan de nabestaanden van werknemers. De manier waarop dit gebeurt, verandert wel.

Hoe gaat het verder?

Er is inmiddels een voorstel gedaan voor de nieuwe regelgeving. De Tweede en Eerste Kamer moeten dat goedkeuren. Daarna wordt de wet veranderd. Minister Koolmees wil de nieuwe pensioenregels in 2023 invoeren. Indien nodig gaan wij met onze vakbonden en werkgevers aan de slag om onze pensioenregeling aan te passen. Dat moet uiterlijk op 1 januari 2027 klaar zijn.

Bekijk deze tijdlijn. Als u met uw muis over de iconen beweegt, komt de toelichting in beeld.