Nieuws

Alle wijzigingen per 1 januari 2019 voor u op een rij

Elk jaar wijzigen per 1 januari regels op het gebied van pensioen, toeslagen en belastingen. Deze regels gelden voor iedereen in Nederland.

Het kan zijn dat u door deze wijzigingen elke maand meer of minder inkomen overhoudt. Ook als uw bruto salaris of pensioen niet wijzigt. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie.

Uw persoonlijk overzicht

Handig dat Wijzer in Geldzaken samen met het Nibud een online vraag- en antwoordlijst heeft ontwikkeld. Daarin komen alle overheidsmaatregelen aan bod die van invloed zijn op uw portemonnee. U vult een aantal korte vragen in over uw persoonlijke situatie. U ontvangt vervolgens een overzicht van wat voor u geldt. U kunt dit overzicht downloaden en bewaren bij uw administratie.

Algemeen overzicht

Dit overzicht bevat onder meer informatie over:

AOW
U ziet wanneer u (naar verwachting) voor het eerst AOW gaat ontvangen van de overheid.

Belasting
In 2019 zijn de tarieven voor de inkomstenbelasting aangepast. De meeste belastingbetalers gaan erop vooruit. Of dat ook voor u geldt, checkt u hier. De lage btw gaat van 6% naar 9%. Hierdoor gaan de prijzen in de winkels omhoog. Postzegels en tabak worden ook duurder.

De zorgtoeslag
Deze gaat iets omhoog. Een alleenstaande ontvangt maximaal € 8 per maand meer. Een huishouden met meer personen ontvangt tot € 22 per maand meer. Bereken hoeveel zorgtoeslag u kunt krijgen.

Voor gepensioneerden

Kijk wat voor u verandert

Wilt u weten wat voor u verandert? Vul dan de vragen in bij ‘Wat betekent dit voor mij?’ op de website van Wijzer in Geldzaken.

Bron: Wijzer in Geldzaken