Onze organisatie

Geschiedenis

Aegon heeft een lange traditie van verzekeren. De geschiedenis van de verzekeraar gaat terug naar 1759 toen ‘De Broederlijke Liefdesbeurs’ werd opgericht, een van de allereerste coöperatieve uitvaartverenigingen in Nederland. Samen droegen de leden de kosten rond het overlijden van de enkeling. Aegon is uit deze ‘oerverzekeraar’ en vele andere voortgekomen.

Tientallen begrafenisfondsen, levensverzekeraars, weduwenfondsen en ziekenbussen zijn de geschiedenis van het Aegon van vandaag: een stabiel internationaal en beursgenoteerd verzekeringsbedrijf. Aegon heeft een belangrijk deel van zijn activiteiten buiten Nederland. Vooral in de Verenigde Staten is Aegon actief, waar pensioenen zonder uitzondering bij verzekeraars zijn ondergebracht.

Maar ook in Nederland verzekert Aegon grote groepen mensen en hun nabestaanden van een inkomen na hun werkend leven. Met nog altijd de solidariteit als basis, net als in 1759. De ruim 4.000 medewerkers van Aegon in Nederland (bijna 28.000 wereldwijd) hebben allen hun bijzondere expertise. Samen zorgen zij er ook voor dat alle pensioenen - nu ook van al die mensen die in en rond de mijnen werkten en hun nabestaanden - worden uitbetaald. Gegarandeerd. In verleden, heden en toekomst.

Meer hierover leest u op de website van Aegon: www.aegon.nl.

Het AMF en het BFM

In augustus 2014 vinden de mijnwerkersfondsen het AMF en het BFM nieuw onderdak bij Aegon. Beide fondsen hebben ook een rijke historie die begint in 1918 (het AMF) en 1952 (het BFM).
In 2012 starten beide fondsen een zoektocht naar een oplossing voor de toekomst. De mijnen zijn dan al bijna 40 jaar gesloten, het vinden van deskundige bestuurders uit de achterban wordt moeilijker en het deelnemersbestand wordt steeds ouder. Voor beide pensioenfondsen wordt het steeds moeilijker om een goed, toekomstbestendig pensioen te regelen, zeker in economisch onzekere tijden. Het BFM moet de pensioenen twee keer verlagen om zijn financiële positie te verbeteren.
De zoektocht komt uit bij Aegon. De administratie en de helpdesk blijven ondergebracht bij het (voor deelnemers) ‘vertrouwde’ AZL in Heerlen. Nadat toezichthouder De Nederlandsche Bank groen licht geeft, is de overgang van de mijnwerkerspensioenen naar de grootste levensverzekeraar van Nederland een feit.