Nieuws

10% van uw pensioen in één keer in de hand?

Als u met pensioen gaat, kunt u uw pensioen op maat maken. Daar komt straks een keuzeoptie bij: u kunt maximaal 10% van uw pensioenpot in één keer op uw bankrekening laten storten. Dit is een van de wijzigingen die is voorgesteld in het pensioenakkoord. Dit moet nog bij wet worden vastgelegd.

Minister Koolmees bereidt hiervoor een wet voor. Die is waarschijnlijk ergens in de loop van volgend jaar klaar. Details zijn nog niet bekend, maar sociale partners (werkgevers en werknemers) staan achter dit plan. Het is dus ook nog niet bekend of alle pensioenfondsen straks deze keuze gaan aanbieden.

Hoeveel geld kunt u straks opnemen?

Dat hangt af van hoeveel pensioen u hebt opgebouwd. Stel u hebt een pensioenkapitaal opgebouwd van € 100.000,-, dan kunt u daarvan op uw pensioendatum maximaal € 10.000,- opnemen. Hierover moet u dan wel nog belasting betalen. De maandelijkse uitkering van uw pensioen gaat daarna de rest van uw leven omlaag.

Wat kunt u met het geld doen?

U kunt met dit geld doen wat u wilt: hypotheek aflossen, vakantiereis maken, boot kopen, etc. Belangrijk is dat uw pensioen niet teveel omlaag gaat, zodat u na de opname van dit bedrag nog kunt rondkomen van uw pensioen. Eenmaal opgenomen pensioengeld kunt u niet meer terug stoppen bij uw pensioen.

Bent u met pensioen?

Als uw pensioen is ingegaan, staat uw pensioen vast. Het is dan niet meer mogelijk om een deel van uw pensioen op te nemen.