Nieuws

Nederlands pensioenstelsel een na beste ter wereld

We beginnen met het goede nieuws: Nederland heeft nog steeds het op één na beste pensioenstelsel ter wereld.

Dat meldt adviesbureau Mercer. Dit bureau legt elk jaar de pensioenstelsels van tientallen landen langs een meetlat. Op deze lijst is het Nederlandse stelsel in 2017 weer op plek twee uitgekomen. Het gat met nummer één, Denemarken, is wel iets kleiner geworden. Volgens de onderzoekers zou Nederland het nog wat beter kunnen doen als ouderen vaker een betaalde baan zouden hebben.

Score onder deelnemers: 6,1

Toch zijn maar weinig mensen tevreden over het pensioenstelsel. Mercer onderzoekt ook jaarlijks het vertrouwen van Nederlanders in ons pensioenstelsel en in hun eigen pensioenfonds. Daaruit blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders zijn of haar pensioenfonds een onvoldoende geeft. Gemiddeld scoorden de pensioenfondsen een 6,1. Dat is een lichte stijging ten opzichte van afgelopen jaar. Toen kregen pensioenfondsen nog een 5,9.

Jongeren: meer keuze

Met name jongeren hebben weinig vertrouwen. Zij geven aan dat ze er meer vertrouwen in zouden hebben als ze meer te kiezen hadden en als er een individuele pensioenpot was.  Een splitsing tussen oud en jong vinden zij duidelijker en overzichtelijker dan het huidige systeem:

  • tijdens hun loopbaan zien deelnemers dan wat zij daadwerkelijk sparen in hun pensioenpot
  • vlak voor en na de pensioendatum zien ze dan wat ze daadwerkelijk als pensioenuitkering krijgen

Ouderen: meer informatie

Ouderen zouden meer vertrouwen krijgen als pensioenfondsen meer zouden communiceren over de verwachte hoogte van het pensioen.

Afkeer van bonussen

Opvallend is de duidelijke afkeer tegen bonussen in de pensioensector. Deze staat met stip op nummer 1. Bonussen komen voor in de financiële wereld. In ons pensioenstelsel zijn ze ongebruikelijk. 

Onderzoek

Op de website van Mercer staat het volledige onderzoeksrapport.


Bron: Mercer