Nieuws

Hebt u in België gewoond en/of gewerkt?

Als u in België hebt gewoond en/of gewerkt, is de kans groot dat u daar ook pensioen hebt opgebouwd. Als u wilt weten of dat zo is en hoeveel dat is, kunt u voortaan terecht op het Belgische online pensioenregister Mypension.be.

Wat ziet u op Mypension.be?

U logt in met uw Belgische elektronische identiteitskaart (eID) en een kaartlezer. Wie niet in België woont, kan ook inloggen met een identificatiesleutel die u kunt aanvragen via Mypension.be. Als u bent ingelogd, ziet u:

  • bij welke instanties u pensioen hebt opgebouwd
  • hoeveel pensioen u straks kunt verwachten van de Belgische overheid (het zogeheten ‘wettelijk pensioen’)
  • hoeveel pensioen u via uw Belgische werkgever (of als zelfstandig ondernemer) hebt opgebouwd met een pensioenplan of groepsverzekering (het zogeheten ‘aanvullend pensioen’)

De website is beschikbaar in Duits, Frans en Nederlands.

Wat ziet u niet op Mypension.be?

Extra pensioen dat u op eigen initiatief bijspaart via een bank of verzekeraar is niet beschikbaar via dit online pensioenregister.

Ook uw Nederlandse pensioen vindt u hier niet terug. Pensioen dat u in Nederland hebt opgebouwd via uw werk en het AOW-pensioen van de Nederlandse overheid ziet u op het Nederlandse online pensioenregister: www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Goed om te weten

Nederlandse werknemers die in België wonen en/of werken (lees: belasting betalen), krijgen recht op het wettelijk pensioen van de Belgische overheid. Dat betekent dat zij op dat moment géén recht (meer) opbouwen op AOW-pensioen van de Nederlandse overheid. Voor elk volledig jaar dat iemand niet in Nederland woont en/of werkt krijgt hij of zij straks 2% minder AOW-pensioen. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kunt u inloggen en zien hoeveel AOW-pensioen u hebt opgebouwd tot nu toe.

Andere Europese landen

Hebt u (ook) in een ander Europees land gewoond of gewerkt? Kijk dan op de website Europa.eu meer informatie over uw pensioen.